Online dames fietskleding kopen?
De ultieme gids
Een hippe wieleroutfit vinden in een winkel, kan best lastig zijn. Als vrouw moet je vaak goed zoeken naar het aanbod dames fietskleding tussen de rekken vol met fietsshirts- en broeken voor mannen. Online is het aanbod echter veel groter! Vind je het online shoppen van fietskleding lastig? Wij geven je tips waarmee je kunt bepalen of een wieleroutfit bij jou past. Ontdek ondertussen ons aanbod hippe dames fietskleding. Heb je al een Ingeklikt outfit of ben je van plan er een te kopen? Lees dan ook onze tips voor het mooi houden van je wielerkleding.
Dit artikel is geschreven op basis van onze eigen productkennis én veelgestelde vragen door onze klanten.
3 hoofdzaken om op te letten bij de aanschaf van dames wielerkleding
Ga je online shoppen voor een nieuwe wieleroutfit? Maak je keuze dan in ieder geval op basis van het materiaal, de maat en de pasvorm én de kleuren.
1. Het materiaal
Als je het ons vraagt, staat kwaliteit voorop bij de aanschaf van nieuwe wielerkleding. Tijdens het wielrennen heeft je outfit namelijk nogal wat te verduren. Omdat je uren op je fietszadel zit, is de broek het belangrijkste onderdeel van je wieleroutfit. Drie dingen zijn bij de aanschaf van een fietsbroek heel belangrijk om te checken:
- Heeft de broek een speciale dameszeem en zit deze comfortabel?
- Is de stof van je broek slijtvast?
- Heeft de broek platte naden?
Hóe comfortabel je de zeem vindt, is opnieuw heel persoonlijk. Dikker is niet altijd beter! Probeer een paar fietsbroeken uit en kijk wat bij jou past. Een herenzeem is in ieder geval een no go! Wanneer de broek slijtvast is, betekent dit dat hij niet na een aantal keer dragen en wassen door gaat schijnen. Wel zo prettig! Ook prettig zijn platte naden: dit voorkomt dat je broek gaat schuren tijdens het fietsen.
Hoe je de beste dames fietsbroek vindt, lees je hier.
Het materiaal van je bovenkleding is erg afhankelijk van het type weer en de rit die je gaat maken. Op zomerse dagen draag je graag iets luchtigs wat snel droogt. Heb je de voorkeur voor een fietsshirt met korte mouwen of draag je graag een mouwloos hemdje? Wanneer het buiten afkoelt, overweeg je een winddicht en/of waterafstotend dames fietsjack wat je lekker warm houdt. Houd er bij waterafstotende stoffen altijd rekening mee dat dit ten koste gaat van de ademende functie van de kleding.
Tip van Eveline (Facebook Fietschicks community): Lees de reviews van anderen. Hier staat vaak of een zeem na 5 uur fietsen nog steeds oké zit, of iets echt winddicht is, etc.
2. De maat en de pasvorm
Fietskleding moet comfortabel zitten, en dat betekent dat je de juiste maat moet kopen. Dit kan een uitdaging zijn wanneer je een online bestelling plaatst. Omdat veel wieleroutfits in Italië worden geproduceerd, vallen veel merken klein uit. Dit betekent dus dat je vaak een maat groter moet bestellen dan je gewend bent. Check dus sowieso altijd de maattabel voordat je een nieuwe outfit koopt!
Heb je een mooi vol figuur? Dames fietskleding is vaak ook in grote maten verkrijgbaar. Als je langer dan gemiddeld bent, kun je vaak ook beter een maatje groter bestellen.
Ook de pasvorm is belangrijk bij de aanschaf van een wieleroutfit. Net als je fiets, wil je er immers strak en gestroomlijnd uitzien! Check daarom met behulp van de maattabel of een bepaald item bij jouw lichaamsvormen past en vraag om hulp als je twijfelt.
Tip van Nicolette (Fietschicks Facebook community): Vind je een merk wat je mooi vindt, goed past en lekker zit? Door trouw te blijven aan dat merk, loop je minder kans op een miskoop.
Bij Ingeklikt helpen we je graag bij het bepalen van de juiste maat
Bij Ingeklikt proberen we je op de volgende manieren te helpen bij het bepalen van de juiste maat fietskleding:
- Op elke productpagina vind je een maattabel van dat specifieke product.
- Bij elk product staat vermeld of het product normaal, klein of groot uitvalt.
- We meten de maten van het shirt plat op de grond voor je op (op aanvraag). Ook handig wanneer je een item cadeau doet!
Alle dames fietskleding van Ingeklikt is overigens te bestellen in de maten S t/m 4XL. Staat je maat er niet tussen? Neem dan even contact met ons op. Mogelijk kunnen we je favoriete item voor je nabestellen!
3. De kleuren
Wil je veilig wielrennen? Dan is het een slim idee om opvallende kleuren te dragen. Zo ben je goed zichtbaar voor ander verkeer! Verschillende kleuren en drukke prints doen het in dit geval altijd goed.
Verder kijk je natuurlijk naar welke kleuren je mooi vindt. Houd je van zomers pastel, chique zwart of stoer paars? Bedenk bij de aanschaf van een wielershirt ook of je hem graag combineert met die ene fijne zwarte broek, of dat je graag in een mooie dames fietskleding set de weg op wilt. Veel shirts hebben namelijk ook een bijpassende fietsbroek zodat je helemaal in stijl kunt fietsen!
Vind je het belangrijk dat je wieleroutfit een goede match is met de kleuren van je fiets? Je kleding hoeft niet altijd dezelfde kleur te hebben als je frame: blauw combineert bijvoorbeeld mooi met groene en paarse tinten en rood kleurt leuk bij oranje, zwart en wit!
Tip van Els (Facebook Fietschicks Community): probeer bij de aanschaf van wielerkleding binnen een bepaald kleurschema te blijven. Zo passen nieuwe en oudere items bij elkaar en kun je mixen & matchen!
4. De print
De print van je nieuwe dames fietskleding is natuurlijk grotendeels een kwestie van smaak. Toch wordt ons vaak om advies gevraagd als het om de print gaat.
Vooral vrouwen met een steviger figuur hebben soms moeite met de strakke, nietsverhullende pasvorm van fietspakjes. Snappen we best!
Ben je bang dat je hier en daar niet op je voordeligst uitkomt door je wieleroutfit? Dan raden we je aan fietskleding met een drukke print te bestellen. Hierbij valt het oog op de print, en niet op jouw eventuele vetrolletje 🙂
Knoop wel dit in je oren: niemand voelt zich 100% comfortabel in strakke fietskleding. Het comfort tijdens het sporten is echter belangrijker dan hoe je eruit ziet. Geniet gewoon lekker van je rit en wees trots op jezelf omdat je gezond aan het bewegen bent!
De praktische inzetbaarheid
Goede fietskleding kost geld, maar je hoeft niet perse heel duur uit te zijn voor een complete outfit! De meeste merken bieden een heel arsenaal aan items: naast fietsshirts en -broeken zijn er ook allerlei speciale mutsjes, bodywarmers en andere accessoires te koop. Als je een beperkt budget hebt, hoef je dit heus niet allemaal aan te schaffen.
Begin je net met wielrennen? Dan heb je voorlopig genoeg aan deze 3 items:
- Een veilige fietshelm
- Een korte fietsbroek met dameszeem
- Een paar fietsschoenen met schoenplaatjes
Ga je iets vaker of langer fietsen? Dan zijn deze items erg prettig:
- Fietshandschoentjes met padding
- Een dames fietsshirt met korte mouwen en voldoende opbergruimte
- Een goede sportbh
Fiets je in ieder seizoen? Overweeg dan de aanschaf van:
- Een mouwloos fietsshirt
- Arm- en beenstukken
- Een winddicht fietsjack
- (Warme) onderkleding
- Overschoenen
- Een muts en sjaal
Tip van Anneloes (Facebook Fietschicks Community): combineer je fietskleding met andere sportkleding. Je kunt prima fietsen in een hardloophemdje en andersom!
Bij elke temperatuur de juiste wieleroutfit
Mooi weer fietsers dragen uiteraard altijd kort-op-kort en hoeven eigenlijk niet verder te lezen. Ben je van plan bij verschillende temperaturen te gaan fietsen? Dan kun je deze richtlijnen aanhouden. Hoeveel warmte je uiteindelijk nodig hebt, verschilt uiteindelijk per persoon. Probeer dus vooral uit wat voor jou werkt!
Rond het vriespunt
Is het behoorlijk koud, draag dan laagjes die goed isoleren. Op je huid draag je een thermoshirt met lange mouwen. Kies voor dikke bibtights of combineer je bibshorts met thermo beenstukken. Je kunt ook een warme legging over je normale fietsbroek dragen als budgetoptie. Eroverheen draag je een lekker warm winddicht dames fietsjack. De meeste warmte verlies je via je hoofd, dus vergeet niet een muts of haarband onder je fietshelm te dragen! Daarnaast worden je handen en voeten snel koud bij lage temperaturen. Onze gouden tip: draag meerdere paren sokken met een boterhamzakje ertussen. Dit isoleert én houdt je voeten droog. Over je schoenen draag je vervolgens dikke overschoenen van neopreen. Hoewel er speciale warme handschoenen te koop zijn, kun je ook je skihandschoenen aantrekken (als je die hebt). Wanten kun je beter vermijden: dit schakelt zo lastig!
5-15 graden
Combineer een comfortabel shirtje of hemdje met een winddicht, gevoerd thermojack. Ben je niet zo’n koukleum of heb je een beperkt budget? Een fietsshirt met onderlaag en thermo armstukken (met eventueel een windvest) voldoet ook als bovenkleding. Eronder draag je bibtights of bibshorts met beenstukken. Ook bij deze temperaturen zijn een muts of haarband, handschoenen met dichte vingers en overschoenen aan te raden.
15-25 graden
Ideale temperaturen voor een ritje op de racefiets! Draag je favoriete bibshorts met een wielershirt met korte mouwen (onder de 20 graden kunnen armstukken fijn zijn). Je muts en overschoenen laat je thuis en je kunt handschoentjes met open vingers dragen. Je kunt ervoor kiezen een basislaag te dragen die snel droogt, maar bij een goede kwaliteit shirt is dit helemaal niet nodig. Vergeet je zonnebril in ieder geval niet en maak je outfit compleet met opvallende sokken of dunne overschoenen.
Tropische temperaturen
Te warm om te fietsen? Juist niet! Door de wind die je genereert wanneer je hard fietst, blijf je lekker koel onderweg. Je merkt pas hoe warm het is wanneer je stilstaat bij een stoplicht! Draag bibshorts met een mouwloze fietstop of stap op de fiets in een supersneldrogend trisuit. Een zonnebril is uiteraard onmisbaar en als je het prettig vindt, kun je handschoentjes met open vingers dragen. Vergeet je vooral niet in te smeren met een hoge factor zonnebrandcrème!