Survivaltips voor je eerste triatlon
11 dingen die je niet moet doen tijdens een triatlon
Een triatlon vergt flink veel training, spullen en mentale voorbereiding. Zonde dus als je tijdens de wedstrijd een fout maakt die je prestaties in de weg zit. Nog erger als je een officiële waarschuwing krijgt, een (tijd)straf moet uitzitten of zelfs gediskwalificeerd wordt. Zorg er voordat je start dus voor dat je de regels kent (deze kunnen verschillen per organisatie). Daarnaast delen wij natuurlijk graag onze eigen fouten met je, zodat jij ze in ieder geval niet meer maakt!
1. In het water springen met een gewone fietsbroek.
De zeem zal zich helemaal volzuigen met water, wat je beweging flink in de weg zit. Als je niet zonder zeem wilt fietsen én niet over een trisuit beschikt, trek je je fietsbroek aan na het zwemmen. Doe dit alleen bij korte afstanden; als je namelijk verder dan 10 kilometer moet hardlopen, schuurt die zeem enorm. Tijdens de wissel zwemmen-fietsen én de wissel fietsen-lopen van broek wisselen, is echt zonde van je tijd.
2. Compressiekousen dragen.
Naast dat dit niet is toegestaan bij het zwemmen, zou het ook nog eens een hele worsteling zijn om ze aan te krijgen als je eenmaal in de wisselzone bent. Tubes (kousen zonder voetjes) zijn wél toegestaan. Trek die dan al voor de start aan.
3. Je van top tot teen afdrogen na het zwemmen.
Trek je wetsuit uit en droog je voeten af zodat je makkelijker je sokken en schoenen aan krijgt. Verder ga je tijdens het fietsen en hardlopen tóch wel weer zweten, dus afdrogen heeft weinig zin. Zo lang je goed je best blijft doen en tempo maakt, blijf je sowieso lekker warm!
4. Muziek luisteren onderweg.
Het gebruik van muziekspelers is namelijk niet toegestaan. Zuur, maar het is gewoonweg niet veilig: je hoort de andere deelnemers niet tijdens het fietsen en kunt aanwijzingen van officials missen. Ben je gewend te lopen op de beat van je muziek? Oefen vooraf zonder en vraag je publiek een draagbare geluidsbox mee te nemen. Is meteen leuk voor de andere deelnemers!
5. Fietsen in de wisselzone.
Zodra je omgekleed bent na het zwemmen, ren je met je fiets aan de hand de wisselzone uit. Pas al je de zone hebt verlaten, stap je op je fiets. Hetzelfde ritueel herhaal je op de omgekeerde volgorde wanneer je weer aankomt bij de wisselzone. Doe je dit niet, dan verschilt het per organisatie van de consequenties zijn. Je krijgt in ieder geval gegarandeerd een boze official op je dak! Pas ook op voor gevaarlijke drempels bij de in- en uitrit van de transitiezone: hiervoor remt iedere dappere triatleet netjes af!
6. Stayeren tijdens het fietsonderdeel.
Het is niet toegestaan in het wiel van je voorganger te fietsen. Er gelden dan ook speciale regels voor het inhalen van andere wielrenners. Lees daarom altijd het reglement van de organisatie.
7. Natte sokken kweken.
Op warmere dagen krijg je bij de drankposten langs het hardloopparcours vaak sponsjes die je verkoeling bieden. Heerlijk om even uit te knijpen over je bezwete gezicht! Pas alleen wel op dat je niet té enthousiast wordt met al dat vocht: als het je sokken in loopt, heb je grote kans op blaren.
8. Lege verpakkingen op straat gooien.
Het is bij geen enkele triatlon toegestaan afval op straat te gooien. Stop je lege gelletjes en wikkels van sportrepen dus weer in de zakken van je trisuit en gooi ze weg bij een drankpost. Je kunt natuurlijk ook even je zakken legen bij een wisselzone.
9. In de bosjes plassen.
Zoek een dixie en doe je ding. Is stiekem ook een stuk comfortabeler toch?
10. Je resultaat boven je veiligheid stellen.
Natuurlijk wil je als triatleet je grenzen verleggen, maar dit moet niet ten koste van alles gaan. Dus:
- Is het zwemmen verder dan je dacht of krijg je kramp die maar niet weggaat? Durf om hulp te vragen aan de hulptroepen in het water. De gevolgen hiervan voor het vervolg van je wedstrijd verschillen per organisatie.
- Ga niet te hard fietsen op onbekend terrein. Gaten in de weg, onverwacht kleine bochten en soms zelfs drempels kunnen onderdeel zijn van het parcours. Ben je vastbesloten zo hard mogelijk te fietsen, probeer dan in de periode voorafgaand aan de westrijddag het parcours te verkennen.
11. Vergeten te genieten.
Een triatlon is voor veel mensen een enorme uitdaging. Dat betekent dat je onderweg heel wat grenzen moet verleggen. Heb je het zwaar? Bedenk dan dat het alleen al ontzettend knap is dat je meedoet en houd je eigen tempo aan. You can do this!
Ben je bang dat je iets vergeet? Geen zorgen: wij maakten een ultieme triatlon checklist voor je!