Bikefitting nodig? Hier moet je op letten
Interview met een bikefitter en sporttherapeut: dé oplossing voor zadelpijn en maximaal rendement uit je fiets
Wil je heerlijk comfortabel op je fiets zitten, maximaal presteren tijdens het wielrennen of eindelijk van dat vervelende pijntje af? Een bikefitting is precies wat je nodig hebt. Niet alleen (semi) profwielrensters hebben baat bij een goed ingestelde racefiets: ook als hobbyfietser is het een must. Gelukkig kun je tegenwoordig op veel plekken een bikefitting laten doen. De ene bikefitter is alleen de andere niet. Hoe gaat een goede bikefitting in z’n werk, en waar moet je op letten? Wij vroegen sporttherapeut Eric van Pro4mance het (fiets)hemd van het lijf!
Waarom moet je een bikefitting doen?
Je lichaam wordt op de fiets vrij laag belast als het vergelijkt met andere sporten. Bij hardlopers komen blessures bijvoorbeeld snel naar voren: het doet al snel zóveel pijn dat je een tijdje stopt met rennen. Tijdens het wielrennen ontstaan blessures langzamer. Een gemiddelde fietser maakt zo’n 4500 omwentelingen per uur. Als je beweging niet optimaal is, krijg je vage klachten. Veel wielrenners weten niet zo goed waar die dan vandaan komen. Daarom negeren ze hun pijntjes, waardoor die overgaan in chronische blessures. Daar kun je erg lang last van houden!
Oké, maar wat nou als je helemaal geen blessures hebt?
Een andere reden om een bikefitting te doen, is om maximaal comfortabel te zitten. Je kunt een topkwaliteit fiets kopen met een zadel wat goede reviews krijgt en een goede fietsbroek, maar alsnog niet lekker zitten. Veel mensen laten hun fiets afstellen door hun fietsenmaker. Die kijkt wel naar je fiets, maar niet naar je lichaam. Bij een bikefitting wordt je hele lichaam onderzocht en je fiets daarop aangepast. Ook kan de juiste afstelling van je fiets ervoor zorgen dat je meer rendement uit je fiets haalt. Met de optimale instellingen breng je zoveel mogelijk kracht over naar je fiets en presteer je beter. Staat je zadel bijvoorbeeld 2 centimeter te laag of iets te ver naar achteren? Dan gaat een deel van de energie die je in je pedalen stopt verloren. Zonde!
Hoe gaat een bikefitting ongeveer in z’n werk?
We starten altijd met een oriënterend gesprek. De afstelling van je fiets is namelijk sterk afhankelijk van je doel. Wil je een paar keer per week gezellig fietsen met vriendinnen of heb je wedstrijdambities? Daarna onderzoeken we je lichaam op flexibiliteit, stabiliteit en kracht. Ook word naar je voorkeurshouding gekeken. Zo weten we wat de mogelijkheden en beperkingen zijn. Je kunt iemand namelijk wel vertéllen dat hij of zij beter moet gaan zitten, maar soms lukt dit gewoonweg niet door een te korte spier of een blessure. Daarom analyseren we je anatomie, kijken we naar de stand van je lichaam en je voorkeurshouding.
Dus het eerste uur zie je nog geen fiets van dichtbij?
Dat klopt. Sterker nog: bij 10 procent van mijn klanten is er behoorlijk wat werk aan de winkel. In overleg stoppen we de bikefitting en gaat de klant eerst een aantal maanden thuis aan de slag met oefeningen. We vervolgen de bikefitting zodra de aandachtspunten aan het lichaam zijn verbeterd.
Hoe gaat de bikefitting verder na de lichamelijke tests?
We zetten je fiets op een fietstrainer met vermogensmeter in ons cycling lab en analyseren je beweging met een videocamera. Op basis van de resultaten van het lichamelijk onderzoek, de video analyse en een wattagemeting worden de eerste grove instellingen gedaan aan je fiets. In deze fase kijken we of de huidige onderdelen wel voldoen. Soms vervangen we bijvoorbeeld het stuur door een smaller exemplaar, krijg je een kortere stuurpen of proberen we een ander zadel. We doen alles om je zo goed mogelijk op je fiets te zetten!
Hoe weet je of een bepaalde fietsinstelling of een onderdeel goed is?
Alle aanpassingen die we doen, zien we terug op de computer. Hierbij kijken we onder andere naar het moment waarop tijdens de pedaalomwenteling de kracht wordt overgedragen. We bepalen de fietspositie op basis van een analyse van je trapbeweging vanuit alle hoeken, je positie op de fiets en aan de hand van de ideale lijn in je beweging. Het is een soort puzzel waarbij we steeds verder kunnen finetunen. De gehele bikefitting duurt zo’n 3 uur: daarna zit je perfect op je fiets.
Wat zijn de resultaten bij je klanten?
Vrijwel iedereen zit na de bikefitting comfortabeler op zijn of haar fiets. Voor veel vrouwen geldt dat ze beter bij de remmen en de shifters kunnen en geen last meer hebben van zadelpijn of slapende/tintelende handen. Ook is de fiets dankzij de juiste afstellingen vaak beter te besturen, waardoor je minder ‘hoekig’ door de bocht gaat. Vooral wedstrijdrijders ervaren dat ze meer rendement uit hun inspanningen halen. Na een bikefitting heb je geen klachten meer na het fietsen!?
Wat zijn de veelvoorkomende klachten eigenlijk?
Veel klanten hebben fysieke klachten als rug-, knie-, nek- en schouderpijn. De oplossing zit hem in de juiste afstelling van de fiets én lichamelijke oefeningen om de stabiliteit en lenigheid te verbeteren. Ook zadelklachten als irritaties en een dof gevoel komen erg vaak voor. Met alleen een nieuw zadel ben je er dus niet om je zadelpijn te verhelpen: ook je fietshouding moet verbeteren. We geven daarom ongeveer 70 procent van onze klanten oefeningen mee voor thuis. Het is mogelijk om een aantal maanden later terug te komen voor een re-fitting van een uur. Dan kijken we of er nog verder geoptimaliseerd kan worden.
Waar moet je op letten bij een bikefitting?
Ga je een bikefitting laten doen? Dan is het verstandig om voor een bikefitter met een therapeutische achtergrond te kiezen. Je kunt van alles aan de fiets afstellen maar als het probleem in je lichaam zit, is het niet op te lossen met enkel fietsinstellingen. Zorg ook dat de bikefitter zelf de fiets geheel aanpast. Neem geen genoegen met een formulier met de juiste instellingen die je zelf thuis of door de fietsenmaker moet laten aanpassen.
Wat is een goede fietshouding?
Houd je handen in de shifters zodat je makkelijk bij je remmen en schakel handlers kunt. Ontspan daarbij je schouders en rug. Begin je net met wielrennen, ga je een keertje spinnen of leen je een fiets? Dan kun je op de volgende manier je zadelhoogte bepalen: ga op de fiets zitten en houd je hak met gestrekt been op het pedaal met de crank recht naar beneden. Als je ingeklikt bent, moet er een lichte knik in je knie zitten wanneer het pedaal beneden is. Let op: dit is een grove schatting van je zadelhoogte. Ga je vaker op dezelfde fiets rijden, laat hem dan afstellen door een specialist.
Voor en na de bikefitting: rechts een veel betere houding!
Wat kan ik als wielrenster nog meer doen om mijn prestaties op de fiets te verbeteren?
Evalueer je trainingen. Ga je bijvoorbeeld elke keer met een groep volle bak fietsen? Wij noemen dit het grijze gebied waarin je niet heel veel beter wordt. Je kunt beter je trainingen goed indelen. De ene keer doe je een rustige duurtraining van 2 á 3 uur op een lage hartslag, de andere keer een intensieve intervaltraining. Weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Investeer dan eens een halfjaar in trainingsbegeleiding. Hier heb je jarenlang plezier van!
Hoe zorg ik er in de toekomst voor dat ik een racefiets koop die goed bij me past?
Laat voordat je een nieuwe racefiets koopt, éérst een bikefitting doen. Wij hebben hier een speciale pasfiets voor. Vervolgens kies je een aantal fietsen uit die je mooi vindt en rekenen wij voor je uit welke daarvan het best bij je past. We berekenen dan meteen welke stuurpen, zadelpen, etc. je moet hebben. Uiteindelijk ben je zo een stuk voordeliger uit dan wanneer je eerst een fiets koopt en vervolgens nog onderdelen moet vervangen. Je creëert als het ware de perfecte fiets voor jou alleen.
Wil je ook perfect op de fiets zitten? Eric en zijn team bieden onder de naam Pro4mance een Full Cycling Concept. Ze helpen wielersporters op elk niveau en van A tot Z. Zo kun je niet alleen bij hen terecht voor een bikefitting, maar ook voor trainingsbegeleiding, clinics, workshops en op maat gemaakte fietsen. Daarnaast werkt Pro4mance samen met andere specialisten als sportdiëtisten en fysiotherapeuten. Eric’s ultieme droom is jou te helpen om op de beste manier je doelen na te streven. Heb je een vraag die wij zijn vergeten te stellen of wil je meer weten over Pro4mance? Kijk eens op www.pro4mance.eu.