...
Exclusieve dames fietskleding
T/m 15 oktober krijg je een koerspetje bij je bestelling van >100 euro. Voeg een petje toe aan je winkelmandje en gebruik code GRATIS-CAP.

Krachttraining voor wielrensters: hoe begin je?

5 tips om te beginnen met krachttraining

De winter is in aantocht en dat betekent voor velen minder buiten fietsen. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven! Je kunt indoor gaan ‘Zwiften’, fanatiek(er) gaan spinnen, met je mountainbike het bos in gaan of je fiets tijdelijk vervangen door schaatsen of hardloopschoenen. Zo blijf je in ieder geval op conditie! Een mogelijkheid die misschien minder voor de hand ligt, maar waar je wél veel profijt van hebt zodra het wielerseizoen weer begint, is krachttraining. Is dit niet eerder in je opgekomen of weet je niet hoe je krachttraining het best kunt aanpakken? Lees dan onze tips.

krachttraining-beginnen

1. Start onder begeleiding

Voor veel vrouwen is het starten met krachttraining best een uitdaging. Het aantal apparaten in de sportschool is vaak overweldigend. Om maar niet te spreken van het hoekje met losse gewichten waar altijd enkel sterke mannen lijken te staan. Waar je met wielrennen zó begint, zakt als beginner in de sportschool de moed je zo al snel in de schoenen. Maar dit is niet nodig! Vrijwel elke sportschool biedt gratis begeleiding voor nieuwe klanten. Informeer hiernaar bij je inschrijving en maak er goed gebruik van!

Biedt je sportschool geen begeleiding? Trek dan de stoute schoenen aan en vraag de meest gespierde bonk uit het krachthonk om advies. Fanatieke krachtsporters vinden het meestal super leuk om hun kennis te delen en je op weg te helpen!

2. Gebruik een schema

Een schema klinkt als een soort verplichting. Niet altijd leuk in je vrije tijd, maar het biedt wél een stok achter de deur. De meeste schema’s bestaan uit meerdere trainingen per week. Waar een fietstraining meestal bestaat uit intervallen, bestaat een krachttraining uit een aantal oefeningen. Deze worden opgedeeld in sets en herhalingen. Zo doe je bijvoorbeeld 6 oefeningen die elk bestaan uit 3 sets van 10 herhalingen. Hierin kun je eindeloos variëren. Wil je goed merken dat je progressie boekt? Probeer dan 6 tot 8 weken lang hetzelfde schema te volgen en noteer je vorderingen. De meeste sportscholen bieden dit soort schema’s gratis aan, maar er is ook genoeg online te vinden.

Weet je niet precies hoe je een bepaalde oefening uitvoert? Alle oefeningen die je maar kunt bedenken, staan op YouTube. Vraag voor de zekerheid altijd een trainer uit de gym om met je mee te kijken. Daar zijn ze voor (en ze doen het graag)!

3. Monitor je progressie

Krachttraining lijkt voor veel mensen saai. Dit is dan ook DE reden dat velen er al snel weer mee stoppen. Steeds datzelfde rondje in dezelfde sportschool is toch geestdodend? Ergens klopt dit natuurlijk wel. Maar weet je wat het geheim is van mensen die jarenlang drie dagen per week in de gym staan? Ze houden hun progressie bij. Niets is zo motiverend als merken dat je vooruitgaat en sterker wordt! Je vindt het toch ook cool als je sneller gaat fietsen? Houd daarom bij hoeveel gewicht je tilt, duwt of trekt en je zult zien dat je steeds trotser op jezelf wordt!

krachttraining-hoe-beginnen

4. Ga samen met een vriend(in)

’s Avonds nog naar buiten terwijl het al vroeg donker wordt en het hoekje van de bank er zo lekker knus en warm uitziet: krijg het maar eens voor elkaar. Dit wordt een stuk makkelijker als je afgesproken hebt met een vriend(in). Wanneer je samen sport, is het een stuk gezelliger en durf je misschien ook meer dan wanneer je alleen rondloopt in de sportschool. Daarbij kun je elkaar helpen met tips over houding en door elkaar aan te moedigen. Extra leuk: neem je fietsvriendinnen mee. Let’s go girls!

krachttraining-vrouwen

5. Plan je work-outs

Een bezoekje aan de sportschool is een afspraak met jezelf. Plan (het liefst op vaste dagen) vooraf momenten in dat je gaat sporten. Als het al in je agenda staat, plan je je sociale afspraken vanzelf om je sportschoolbezoek heen. En als je altijd op maandagavond sport, wordt het vanzelf een no brainer!

Wil je het wielrennen combineren met krachttraining? Dit kan zeker. Houd er wel rekening mee dat je de dag na een zware benentraining in de sportschool niet teveel van je fietstraining moet verwachten en andersom. Uiteindelijk ga je gegarandeerd soepeler fietsen met die sterke benen.

6. Maak een homegym

Geen zin om naar de gym te zijn? Of wil je ’s avonds bijvoorbeeld thuis zijn omdat je kinderen in bed liggen? Maak een homegym! 

Klinkt duur, maar dat valt best mee. Met een setje dumbells kun je bijvoorbeeld al ontelbaar veel oefeningen doen. Hetzelfde geldt voor weerstandsbanden. Google op ‘dumbell workouts’ of ‘resistant bands workouts’ of kijk op YouTube. Wil je al die attributen niet in huis? Met alleen een fitnessmatje en je eigen lichaamsgewicht kun je ook al ontelbaar veel oefeningen doen!

Toch niet overtuigd, maar voel je ook niet veel voor fietsen in het donker? Ga lekker binnen spinnen! Lees hier meer over wat je kunt dragen tijdens spinninglessen.

Ontdek onze dames fietskleding

Volg ons via

Meld je aan voor onze updates en ontvang €5 korting op je eerste bestelling

Je ontvangt max. 2x per maand een update van ons

Meld je aan voor onze updates en ontvang €5 korting op je eerste bestelling

Je ontvangt max. 2x per maand een update van ons