...
Exclusieve dames fietskleding
T/m 15 oktober krijg je een koerspetje bij je bestelling van >100 euro. Voeg een petje toe aan je winkelmandje en gebruik code GRATIS-CAP.

Wat is de beste dames fietsbroek?

Hoe je jouw beste dames fietsbroek vindt

De beste dames fietsbroek? Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: die is er eigenlijk niet. Wij vrouwen hebben allemaal een andere bouw en lichaamsvorm. En dat betekent dat de broek waar een vriendin fan van is, jou misschien helemaal niet zo lekker zit. Lastig! Want tja, of een bepaalde wielerbroek de beste keuze is voor jou, kun je maar op één manier ontdekken. Door ermee te gaan fietsen! 

Maar ja, zodra je ermee gefietst hebt, kun je je fietsbroek bij de meeste winkels niet meer ruilen. Zelf zou je liever ook geen wielerbroek dragen waar iemand anders al in haar blote billen in heeft gefietst toch? Reden genoeg om je te verdiepen in onze tips om de dames fietsbroek te vinden die het best bij jou past.

beste-dames-fietsbroek

De voorwaarden voor een comfortabele dames fietsbroek

Nee, we gaan het nu niet over de eigenschappen van een fietsbroek hebben. Hoe hoog de kwaliteit van de broek en de zeem ook zijn: als je niet goed op je fiets zit, heb je er geen profijt van.

Zit je niet lekker op je fiets? Begin dan eens bij je zadel! Is de breedte hiervan geschikt voor de breedte van jouw zitbotjes? Je kunt dit eenvoudig laten checken bij vrijwel elke fietsenmaker die racefietsen verkoopt. Last van schuren tijdens het fietsen? Overweeg dan een fietszadel met uitsparing.

Wil je écht lekker zitten en blessures op de lange termijn voorkomen? Dan raden we je aan een bikefitting te doen. Kost wat, maar dan héb je ook wat!

De eerste vraag die je jezelf moet stellen als je een fietsbroek kiest

Natúúrlijk wil je een mooie dames fietsbroek. Maar als je plezier in je sport wilt hebben, gaat comfort boven alles. Kies je nieuwe wielerbroek dus niet enkel op basis van kleur of print, maar stel jezelf deze vraag:

“Wil ik een bibshorts of een fietsbroek (shorts) zónder bretels?”

Om de beste keuze te maken, zetten we de voordelen en nadelen per type fietsbroek voor je op een rijtje:

De voordelen van bibshorts:

  • Je broek kan niet afzakken en de zeem blijft dus perfect op de plaats.
  • Je buik en rug kunnen niet koud worden (als je een kort wielershirt draagt).
  • Als je voorovergebogen op je fiets zit, heb je geen drukkende broeksband in je buik.

De nadelen:

  • Als je moet plassen, moet je shirt uit zodat je je bretels van je schouder kunt doen. Dit hoeft geen probleem te zijn: hoe vaak moet je nou plassen tijdens een kort ritje ’s avonds na je werk? Daarbij heeft een aantal merken tegenwoordig oplossingen bedacht. Bekijk bijvoorbeeld deze dames fietsbroek met (plas)rits!
  • Bij een lichtgekleurd, strak shirtje kun soms je de bretels door de stof heen zien. Sommige vrouwen vinden dit storend.
  • Als de bretels te strak zijn, kan dit oncomfortabel voelen bij je borsten. Test dit overigens wel in de fietshouding: een fietsbroek is immers om te fietsen, niet om in te staan 🙂

Moet ik een winter fietsbroek kopen?

Ben je geen mooi weer fietser, maar fiets je het hele jaar door? Dan is het lekker om naast je korte fietsbroek, een lange dames fietsbroek te kopen.

Echte winterbroeken (vaak ‘winter bibtights’ genoemd) zijn gemaakt van een dikkere stof dan zomer fietsbroeken. Onze blauwe en zwarte winter fietsbroeken voor dames zijn gevoerd met thermostof en van winddicht en waterafstotend materiaal. Zo blijf je lekker warm én droog onderweg:

Het alternatief voor een lange dames fietsbroek: een korte broek met beenstukken!

Lange fietsbroeken zijn meestal niet de goedkoopste fietsbroeken. Fiets je maar af en toe in de kou of fiets je regelmatig ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat in het voor- of najaar? Dan kun je ook overwegen je korte fietsbroek uit te breiden met een setje bijpassende beenstukken. Dit heeft een aantal voordelen. Beenstukken zijn:

  • Eenvoudig aan- en uit te trekken als het onderweg warmer of kouder wordt
  • Te combineren met meerdere fietsbroeken zodat het geen probleem is als er één in de was zit
  • Een stuk voordeliger dan een lange fietsbroek!

Houd er wel rekening mee dat je bij lagere temperaturen koude billen krijgt in een zomer fietsbroek.

beste-dames-fietsbroek-beenstukken

Een goede dames fietsbroek heeft sowieso deze eigenschappen:

Een top kwaliteit, comfortabele dames zeem

Dames zeem: de juiste vorm

Als je het ons vraagt, een no brainer, maar echt: er bestaan nog steeds vrouwen die in de oude fietsbroek van hun man of vriend rijden. Niet doen! Vrouwen en mannen zijn compleet verschillend ‘aan de onderkant’ en de zeem van de fietsbroeken voor dames en heren dus ook. Kies dus altijd voor een fietsbroek met dames zeem.

Dames zeem: de juiste dikte

Vaak wordt aangenomen dat de dikte van de zeem iets zegt over de kwaliteit. Dus: hoe dikker, hoe beter. Dit is maar gedeeltelijk waar. Koop je een relatief dikke zeem en is hij na een paar keer wassen een stuk dunner geworden? Dan heb je niet je beste fietsbroek te pakken. Dat is één ding wat zeker is!

Dames zeem: de dichtheid

Waar je beter naar kunt kijken, is de dichtheid van de zeem. Hoe hoger de dichtheid, hoe meer demping de zeem biedt en hoe beter hij schokken opvangt.

Dames zeem: vochtabsorberend vermogen

Ook is vochtabsorberend vermogen belangrijk, vooral voor een dames zeem! Hoe beter je zeem vocht afvoert, hoe lager de kans op irritatie en infecties.

Vraag de verkoper naar deze eigenschappen of zoek naar meer informatie. Bij Ingeklikt hebben we bijvoorbeeld een speciale factsheet gemaakt over onze dames zeem! Open de factsheet >

Een goede kwaliteit stof

Heb je wel eens achter iemand gefietst met een doorschijnende fietsbroek? Not so sexy. Naast de zeem, is de kwaliteit van de stof vaak het verschil tussen een dure en een goedkope fietsbroek. Waarom je beter voor een duurdere broek kunt kiezen:

  • Duurdere stoffen zijn slijtvast: je broek gaat veel langer mee
  • Duurdere stoffen zijn ondoorzichtig en blijven dat ook
  • Duurdere stoffen hebben vaak extra fijne eigenschappen als compressie (goed voor je spieren) en SPF (beter voor je huid)

De meeste goede fabrikanten maken de delen van de fietsbroek die het meest te lijden hebben (zoals het zitvlak) van duurzame materialen waar niet op geprint kan worden. Zie je dus een leuke fietsbroek die volledig (dus ook op het zitvlak en de volledige voorkant) bedrukt is? Dan is de kwaliteit waarschijnlijk wat minder.

Platte naden

Niets is zo vervelend als een fietsbroek of een dames zeem die gaat schuren. Wondjes kunnen je fietsplezier enorm vergallen! Let er daarom altijd op dat een fietsbroek platte naden heeft. Je huid zal je dankbaar zijn! Daarbij slijten platte naden niet tot nauwelijks, waardoor je veel langer plezier van je broek hebt.

dames-fietsbroek-blauw-ingeklikt

3 tips om je dames fietsbroek in topconditie te houden

Hopelijk hebben we je nu overtuigd om te investeren in goede kwaliteit en heb je genoeg kennis opgedaan om de beste dames fietsbroek voor jezelf te vinden. Heb je eenmaal je nieuwe favoriete (bib)shorts in huis? Onthoud dan deze tips:

  1. Draag nooit, maar dan ook nóóit een onderbroek onder je fietsbroek. Dit schuurt ontzettend en het doet alle voordelen van een dames zeem teniet.
  2. Was je broek zo snel mogelijk nadat je hem gedragen hebt en draag hem nooit meer dan één keer. De zeem wordt dan een bron van bacteriën, waardoor je bijvoorbeeld blaasontsteking kunt krijgen. En zeg nou zelf; een onderbroek draag je toch ook niet twee keer?
  3. Was de broek in een waszakje, op maximaal 40 graden en zonder wasverzachter. Centrifugeren mag, maar wring hem niet uit (hier gaat je elastiek van lubberen). Laat hem vervolgens drogen aan de lucht.

Veel succes met de zoektocht naar jouw beste dames fietsbroek. Zorg er goed voor en je hebt er jaren plezier van!

Ontdek onze dames fietskleding

Volg ons via

Meld je aan voor onze updates en ontvang €5 korting op je eerste bestelling

Je ontvangt max. 2x per maand een update van ons

Meld je aan voor onze updates en ontvang €5 korting op je eerste bestelling

Je ontvangt max. 2x per maand een update van ons