Zadelpijn bij vrouwen: een fietszadel kopen
Zadelpijndossier deel 4
Dit dossier is speciaal voor alle fietsende vrouwen en fans van Ingeklikt geschreven door bikefitter Aron Kremer. Met zijn bedrijf de Biomechanieker helpt hij wekelijks meerdere vrouwen aan een optimale fietspositie.
Waar let je op bij de aankoop van een fietszadel?
In de vorige delen van dit zadelpijndossier las je dat er vele oorzaken van zadelpijn zijn, maar dat een verkeerd (afgesteld) fietszadel de belangrijkste is. Maar hoe zorg je ervoor dat je het juiste zadel kiest? Let in ieder geval op deze zaken:
1. De zadelbreedte
Ik heb het belang van een breed genoeg zadel al aangestipt. Je wil absoluut geen zadel kopen dat te smal is. Gemiddeld gezien rijden de vrouwen die ik zie tijdens de bikefits comfortabel op zadels met een breedte tussen de 140 mm en 170 mm.
Er zijn uitzonderingen waarbij er vrouwen perfect zitten op zadels van maar 130 mm of 135 mm breed, maar dat zijn zoals gezegd uitzonderingen. Heeft jouw fiets een zadel van smaller dan 140 mm? Dan mag je er op 90% vanuit gaan dat dit te smal is voor jou.
2. De vorm van het zadel
Vermijd in het begin zadels met extreme vormen of die beweren ‘specifiek voor zadelklachten’ ontworpen te zijn. Deze zadels verlichten vaak wel de druk op de zachte delen, maar daar krijg je een vervelend hoge druk op de zitbotten of toegenomen druk op de armen voor terug. Vermijd ook zadels waarbij de punt lichtelijk omhoog wijst, of waar je echt in een ‘kommetje’ zit.
3. Zadels die doorzakken
Wanneer een zadel in het midden doorzakt, zorgt dat direct voor een toegenomen druk op de voorzijde van het zadel. Of een zadel snel doorzakt is simpel te testen door met je handen hard te duwen op het midden van het zadel. Als hier veel beweging in zit wil je dat zadel niet hebben!
4. Te zacht of te hard zadel
Een te zacht zadel is niet goed maar een te hard zadel ook niet. Maar wat is voor jou specifiek te hard of te zacht? Dat is moeilijk te zeggen. Hier spelen de eerder genoemde lichamelijke factoren een grote rol in. Een bepaald type zadel kan voor een vrouw van 55 kg aan de harde kant zijn, terwijl een vrouw van 80 kg juist genoeg demping ervaart.
Zou je wel een zadel moeten kopen?
Idealiter koop je niet direct een zadel maar test je eerst veel verschillende zadels. Bij vrouwen met zadelklachten die ik zie tijdens bikefits, ga ik eerst uitgebreid verschillende zadeltypen testen. Verschillende breedtes, verschillende vormen en verschillen in hardheid.
Uiteindelijk komt er altijd een zadel naar voren dat voldoet aan alles waar ik als bikefitter naar kijk en die voor de vrouw het beste aanvoelt. Probeer dit zelf ook te doen bij een winkel of bikefitter!
Tijdens een korte test in een winkel of bij een bikefitter kan het gekozen zadel goed aanvoelen, maar pas als je een 5-tal ritten van verschillende afstanden hebt gemaakt weet je pas echt of dit jouw ideale zadel is. Zorg er dus voor dat je het zadel altijd nog terug kan brengen of om kan ruilen.
Tip: Een aantal Nederlandse webshops zijn tegenwoordig erg coulant bij het testen en terugsturen van zadels. Hierdoor kun jij zelf meerdere zadels testen zonder er direct aan vast te zitten!
Het ideale fietszadel gevonden?
Je fietsritten worden pas écht comfortabel met een dames fietsbroek met long distance dameszeem. Bekijk onze collectie dames fietsbroeken of lees hier hoe je de beste dames fietsbroek vindt.