...
Exclusieve dames fietskleding
T/m 15 oktober krijg je een koerspetje bij je bestelling van >100 euro. Voeg een petje toe aan je winkelmandje en gebruik code GRATIS-CAP.

Wielrennen voor een gezonde leefstijl

4 waardevolle inzichten

Het is steeds vaker in het nieuws: leefstijlziekten. Meer en meer Nederlanders zijn ongezond bezig. Ze hebben weinig kennis van ongezonde voeding of eten bewust niet gezond, maken te weinig vitamine D aan, zijn niet actief genoeg en veel te gestrest. Het feit dat jij dit artikel leest, betekent dat je graag wilt weten hoe wielrennen kan (nog meer) bijdragen aan je gezondheid. Of je nou nog van alles kunt leren of juist je gezonde leefstijl verder wilt perfectioneren: deze inzichten helpen je erbij.

Hoe wielrennen kan bijdragen aan een gezond voedingspatroon:

Wielrennen is een vorm van cardio (duursport). Doordat je in beweging komt, gaan je hartslag en verbranding omhoog. Je verbruikt dus meer calorieën dan in rust. Je werkelijke calorieverbruik is sterk afhankelijk van je lengte, gewicht, trainingsintensiteit en duurvermogen (je opgebouwde conditie/fitheid).

Hoe fitter en lichter je bent, hoe minder calorieën je in verhouding verbrandt. Door dit principe is het voor een ongetrainde persoon met overgewicht makkelijker om af te vallen dan voor een fit persoon met een gezond gewicht. In principe geldt: hoe meer moeite je moet doen, hoe meer energie je verbruikt.

Omdat je veel energie/calorieën verbruikt tijdens het wielrennen, heb je ook veel energie nodig. Op dit gebied maken veel fietsers twee denkfouten:

‘Volgens mijn hartslagmeter, kilometerteller of Strava heb ik 600 kcal verbrand. Ik mag/moet er dus 600 extra eten.’

Hierbij wordt vergeten dat je, als je op de bank was blijven liggen, óók calorieën had verbrand. Ook in rust verbrand je als vrouw namelijk al zo’n 1200-1500 kcal per dag. Dit heet je ruststofwisseling. Als je een uur hebt gefietst en 600 kcal hebt verbrandt en je ruststofwisseling 1500 kcal per dag (en dus zo’n 60 kcal per uur) is, heb je maar 520 kcal extra verbrandt. Hier komt nog eens bij dat het erg moeilijk is om je exacte calorieverbruik te meten. Houd dus altijd een veiligheidsmarge aan als je niet meer wilt eten dan je verbruikt. Lees hier meer over in dit artikel >

‘Ik heb energie nodig, dus hier met die suikerwafel!’

Tijdens veel toertochten krijg je bij elke stop krentenbollen, suikerwafels, sportdrank en gelletjes toegestopt. De meeste wielrenners maken hier dan ook gretig gebruik van, en slaan thuis meteen in zodat ze ook tijdens trainingen eten mee kunnen nemen. Voor alle deze lekkere, gesuikerde voeding geldt echter dat je al snel teveel eet. Door het hoge suikergehalte piekt je bloedsuikerspiegel. Wanneer deze vervolgens weer daalt, krijg je al snel meer (lekkere) trek en daalt je energie. Niet handig tijdens een lange rit! Probeer daarom de juiste dingen te eten en drinken. Tips over voeding en wielrennen lees je hier >

Wielrennen zorgt er uiteraard niet direct voor dat je gezonder eet. Het kan juist wel een motivatie zijn. Als je jezelf trakteert op goede, gezonde voeding, heb je meer energie en gaat het wielrennen je makkelijker af. Probeer daarom voor minstens 80% gezonde keuzes te maken en stap lekker vaak op de fiets. Zo houd je je voeding en beweging in balans!

ontbijt wielrennen

 

Hoe wielrennen bijdraagt aan de aanmaak van vitamine D:

Vitamine D is een vitamine die je niet primair uit je voeding haalt, maar uit zonlicht! Je hebt het nodig om de calcium uit je voeding goed in je lichaam op te nemen. Zo blijven je tanden en botten sterk. Ook je spieren en immuunsysteem hebben voldoende vitamine D nodig om goed te werken. Kortom: om je fit en gezond te voelen, kun je niet zonder!

In de winter is het echter best een uitdaging om genoeg vitamine D binnen te krijgen. Je maakt het namelijk enkel aan als er zonlicht direct op je huid komt. Als je überhaupt al buiten komt tijdens zonuren, ben je ’s winters vaak behoorlijk ingepakt. Reden genoeg om extra naar buiten te gaan dus. En wat is dan een betere reden dan een urenlange fietsrit? Dat is dan ook precies hoe wielrennen bijdraagt aan de aanmaak van vitamine D.

Fietsroutes rond Amsterdam

Hoe wielrennen onderdeel wordt van je actieve leefstijl:

De meeste mensen die vinden dat ze meer moeten bewegen, kiezen hardlopen als sport. Hardlopen is inderdaad lekker laagdrempelig (koop een paar goede schoenen en loop naar buiten) en daarom helemaal prima. Wel is deze sport behoorlijk belastend voor je spieren en gewrichten, en al helemaal als je te zwaar bent! Wanneer je rent, vang je per landing namelijk 2 tot 3 keer je eigen lichaamsgewicht op. Je merkt dit al snel tijdens het rennen: wanneer je ongetraind bent, schiet je hartslag omhoog, raak je snel buiten adem en ben je na een paar minuten rennen alweer toe aan een wandeltempo.

Hoewel wielrennen een hogere investering vraagt (zonder goede fiets, helm, schoenen en een fietsbroek met zeem ben je nergens), is het qua belasting laagdrempeliger. Je lichaam hoeft minder schokken op te vangen en als beginner houd je het al snel een tijdje vol. Meer over beginnen met wielrennen >

Of je nou voor hardlopen of wielrennen kiest of wat vaker de trap neemt: voor alle vormen van cardio geldt dat je het rustig op moet bouwen. Wissel intensieve stukken af met een paar minuten herstel en breid de intensiteit van je trainingen steeds verder uit. Plan je trainingen op vaste momenten in de week en zoek een trainingsmaatje, zodat je elkaar kunt motiveren.

Onthoud verder dat niet alles een training hoeft te zijn: hoe heerlijk is het om op de fiets naar je werk te gaan? Of als je bijvoorbeeld normaal gesproken de auto pakt naar je ouders of een vriendin: ga eens heen met de trein en fiets terug!

wielrennen-herfst

Hoe wielrennen een positieve invloed heeft op je mentale gezondheid:

Als we het over gezondheid hebben, denken we al snel aan onze fysieke gezondheid. Maar met het toenemende aantal prikkels dat we te verwerken hebben op een dag en het groeiende aantal mensen met burn-out klachten, moeten we ook zeker onze mentale gezondheid niet vergeten!

Ook hier kan wielrennen aan bijdragen. Voor veel mensen is buiten zijn in de natuur al een reden om te ontspannen. Extra fijn is het als je ook nog eens je lijf aan het werk zet in plaats van enkel je hoofd. Door fysiek actief te zijn en daarop te focussen, kun je je hoofd lekker leeg maken. Zit je ergens over te tobben? Ga een eind fietsen en de kans is groot dat je thuiskomt met een oplossing of idee!

Socializen is ook erg belangrijk voor je mentale gestel. Een praatje voeren tijdens een rondje hardlopen door het park is voor velen een flinke uitdaging. Tijdens het wielrennen is een beetje social talk juist best mogelijk. Sporten én een uitje met vrienden/vriendinnen is een win-win!

Doordat je investeert in je gezondheid met actief wielrennen, stijgt ook nog eens je zelfvertrouwen. Je zorgt goed voor jezelf door in beweging te komen, en als je er gezond bij eet en jezelf niet teveel druk op legt, voel je je er steeds beter door. Daarnaast kan het leuk zijn om je prestaties te meten met een hartslagmeter of een app als Strava. Je zult zien dat je steeds sneller gaat fietsen en dat is een flinke boost voor je zelfvertrouwen!

Ontdek onze dames fietskleding

Volg ons via

Meld je aan voor onze updates en ontvang €5 korting op je eerste bestelling

Je ontvangt max. 2x per maand een update van ons

Meld je aan voor onze updates en ontvang €5 korting op je eerste bestelling

Je ontvangt max. 2x per maand een update van ons